Kinetoterapia pentru varsta a 3-a

22 decembrie 2017

Terapia prin miscare este absolut necesara varstei a 3-a; persoanele ajunse la aceasta varsta au posibilitatea, printr-un antrenament corespunzator, sa-si mareasca capacitatea de efort, sa beneficieze de o ameliorare a motricitatii si de ce nu sa se bucur

Pe langa gimnastica obisnuita “de acasa”, combinata cu episoadele de mers pe jos, este o conditie “sine qua non” ca de cel putin 3 ori pe saptamana persoanele de varsta a 3-a sa faca sedinte de kinetoterapie.

La inceput, in cadrul sedintelor de kinetoterapie se vor efectua exercitii libere in vederea restabilirii mobilitatii articulare, urmand ca dupa o perioada sa se inceapa cu programe de exercitii destinate, dupa caz, membrelor inferioare/superioare, coloanei vertebrale pe zone, gat si cap.

Pentru a avea efect terapeutic, nivelul exercitiilor fizice incluse in programul de kinetoterapie trebuie sa depaseasca nivelul de efort aferent activitatilor zilnice. Este totusi important ca intensitatea efortului sa fie ponderata, mai ales ca la aceasta varsta riscul unui accident cardiovascular este destul de ridicat.

Beneficiile kinetoterapiei sunt nenumarate, mai jos sunt enumerate doar cateva din acestea:

1. foarte importanta este incetinirea pierderii masei osoase si implicit reducerea riscului de osteoporoza;

2. corectarea pozitiei verticale a corpului;

3. imbunatatirea vizibila a mobilitatii articulare, mai ales dupa o convalescenta indelungata sau a unui mod de viata sedentar;

4. imbunatatirea metabolismului si a fluxului sangvin, precum si a frecventei respiratorii, etc.

Kinetoterapia pentru varsta a 3-a