Pilates - o alegere perfectă pentru gravide!

8 iulie 2015

Este bine cunoscut faptul că în timpul sarcinii care decurge normal și prin urmare nu există contraindicații, medicii recomandă gravidelor să practice mișcarea zilnică și sportul.

Însă, răspunsul la întrebarea: „Ce sport poate fi practicat în timpul sarcinei, pentru a nu afecta bebelușul care creste în burtică ?” este mai puțin evident pentru aceste femei.

Medicii și specialiștii în kinetoterapie din cadrul centrului medical Neokinetica, recomandă femeilor gravide exercițiile Pilates, care sunt considerate o soluție excelentă pentru a menține forma fizică a femeiei în timpul sarcinei și pentru pregătirea ei de naștere.

La invitația echipei emisiunii „Acasă devreme” de la postul de televiziune Jurnal TV, am avut ocazia să facem o demonstrație live a exercițiilor din tehnica Pilates adaptate pentru nevoile gravidelor. În platou au fost invitate Natalia, Cristina și Diana, trei femei gravide, însărcinate în trimestrul II și III, care cu ajutorul kinetoterapeutului Diana Cojocari au efectuat cîte un set din 1-2 exerciții.





Pilates presupune executarea unor serii de mișcări line, iar trecerea de la o poziție la alta se realizeaza foarte lent. În timpul fiecărui exercițiu se urmărește concentrarea atenției asupra preciziei cu care se execută elementul și constientizarea fiecărui segment a corpului sau a unui anumit muschi antrenat în realizarea lui.



Tehnica Pilates se axează în primul rand pe poziționarea și mișcarea corectă a fiecărui segment a corpului fără a solicita excesiv articulațiile, ligamentele și mușchii.


Un alt element important este respirația corectă care reduce tensionarea corpul.


În fiecare trimestru de sarcină, instructorul ajustează programul la nevoile gravidei în funcție de cum decurge sarcina.



Cu ajutorul tehnicilor de Pilates femeile gravide scapă de stres, se simt revigorate și pline de forță, și au un somn cu mult mai bun. Toate deprinderile acumulate cu instructorul în timpul ședințelor individuale sunt transmise în activitatea zilnică a femeiei, astfel încît Pilatesul poate deveni un element cheie pentru un mod de viață sănătos a unei femei.

Priviți înregistrarea video aici.

Pilates - o alegere perfectă pentru gravide!