Câteva mituri despre scolioză!

30 noiembrie 2017

Scolioza nu este o afecțiune provocată nici de un ghiozdan prea greu și nici de poziția incorectă din fața calculatorului.

De obicei, această boală este transmisă ereditar și are și unele origini hormonale.

Iată câteva mituri care conduc la scolioză:

1. Ghiozdanul prea greu curbează coloana vertebrală

Deși greutatea ghiozdanului nu este una corectă astăzi, raportată la greutatea copilului, nu se poate spune că aceasta cauzează deformarea coloanei vertebrale. Într-o proporție situată între 0,2-3% din cazuri, se poate vorbi despre scolioză. Dacă acesta este purtat corect, copilul nu va suferi de afecțiuni a coloanei.

2. În caz de scolioză, sportul trebuie interzis!

Nimic mai neadevărat, prin sport ori exerciții fizice de intensitate moderată, coloana vertebrală ar putea căpăta flexibilitate. În cazul în care copiilor care suferă de scolioză le este interzisă mișcarea fizică, mai mult ca sigur boala s-ar putea agrava.

3. Înotul ajută în tratarea scoliozei

În cazul în care înotul este singura variantă de tratament, acesta nu ajută, dimpotrivă ar putea înrăutăți situația. Se recomandă înot în scolioză alături de proceduri kinetoterapeutice cunoscute, iar în cazul unei curburi de peste 30 grade, se indică și purtarea corsetului.

Atunci când unicele așteptări vin din partea înotului, părinții ar putea întârzia recuperarea copilului. Înotul, deși este un sport sănătos, nu reușește să trateze astfel de afecțiuni complexe..

4. Poziția aplecată a copilului înseamnă scolioză

Scolioza este des confundată de către părinți cu poziția aplecată a copiilor sau tinerilor. În realitate, nu poate fi vorba de scolioză decât atunci când există o deformare de ax a coloanei vertebrale. Deși stau aplecați din ce în ce mai mult timp în fața calculatorului sau chiar în timpul mersului, acești copii, în cazul în care nu sunt predispuși genetic și nici nu prezintă tulburări hormonale nu se vor îmbolnăvi de scolioză.

Câteva mituri despre scolioză!