Ușile centrului de reabilitare medicală „Neokinetica” s-au deschis!

14 octombrie 2014

De Hramul Chișinăului, a avut loc inaugurarea Centrului de reabilitare medicală „Neokinetica”. La ceremonia de deschidere a centrului a participat Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, care a evidențiat importanța și necesitatea unei astfel de instituții.

Neokinetica este o instituție medicală nouă, axată pe recuperare neurologică, posttraumatică și ortopedică la adulți și copii, programe de profilaxie, precum și întreținere corporală și fitness medical, care își începe activitatea în mun. Chișinău odată cu inaugurarea oficială care a avut loc astăzi, 14 septembrie 2014.

Evenimentul de inaugurare sa desfășurat în fața centrului unde a fost montată o scenă, pe care au urcat pe rînd membrii echipei Neokinetica și invitații speciali prezenți la ceremonie.

În discursul susținut de pe scenă, Ministrul Sănătății, Dl. Andrei Usatîi a precizat: „Nu este doar important, dar este foarte important, deoarece această verigă în sistemul sănătății a lipsit până acum și este o verigă importantă în asigurarea continuității tratamentului care se oferă în stare acută în spitale. Fără acest segment, care nu exista până acum, pacienții pierdeau din rezultatele obținute deoarece nu aveau acces la astfel de tratament de recuperare”, iar la sfîrșitul discursului Dl Ministru a venit cu un mesaj de felicitare în adresa echipei „Neokinetica”: „Aș vrea să felicit această echipă, care dau dovadă de spirit inovativ, curaj, în crearea unei echipe mixte, cu mulţi specialişti care au reuşit să creeze acest centru de reabilitare care este atât de necesar pentru ţara noastră."

„Până acum pacienții noștri nu au avut acces la tehnologii moderne de reabilitare și au fost nevoiți să plece peste hotarele țării în clinicele de reabilitare din străinătate. Acum ei pot beneficia de aceleași tratamente la noi în țară. Ca exemplu, noi avem în dotare aparatul VitalStim, pentru tratamentul disfagiilor, tulburărilor de înghițire. Renumitul actor Gheorghe Urschi a fost nevoit să plece anul trecut în clinicile de peste hotare, și anume în Israel, pentru acest aparat. Acum, noi dispunem de acest aparat la noi, în Republica Moldova. Și nu doar acest aparat. În special aș menționa banda antigravitațională Alter G, cu ajutorul căreia se reabilitează funcția locomotorie”, a menționat Oleg Pascal, dr. habilitat în medicină, Directorul medical al Centrului „Neokinetica”.

Programul festiv a inclus lansarea de porumbei, la care au participat Ministrul Sănătății, Prof. Oleg Pascal și Dl. Valeriu Sufrai, investitorul privat. Lansarea porumbeilor nu a fost întîmplătoare. Simbolul porumbelului este utilizat pentru identificare vizuală a centrului și este inclus în logoul instituției. Aceste păsări, care simbolizează puritatea și credința sunt mesageri ai norocului și a veștilor bune care vor transmite în lume mesajul că și pacienții din scaunele cu rotile au posibilitate, de acum înainte, și o șansă reală de a spera să mearge din nou pe picioarele lor cu ajutorul specialiștilor și metodelor moderne de recuperare din clinica „Neokinetica”.

Atmosfera de sărbătoare a fost susținută de un recital muzical interpretat live de Nicu Țărnă și formația Gîndul Mîței.

De serviciile centrului pot beneficia pacienții cu diverse patologii care necesită recuperare medicală după tratamentul primar, indiferent de vârstă, fiind vizate, în mod special afecțiunile neurologice, patologii ale coloanei vertebrale, afecțiunile reumatologice, afecțiunile ortopedice și sechele posttraumatice și altele.

În concluzie putem spune că centrul nostru vine pe piața serviciilor medicale din Republicii Moldova cu posibilități de tratare şi management al reabilitării persoanelor cu diverse afecţiuni și dizabilități neurologice și locomotorii, prin oferirea unui spectru larg de servicii de recuperare medicală în regim ambulatoriu, ajustate la nivelul standardelor europene, accesibile, până de curând, doar în clinicile de profil europene.

Ușile centrului de reabilitare medicală „Neokinetica” s-au deschis!